ILoveCheeseUA  /  Гурманам  /  Поєднання сирів  /  Пиво з сирами

Пиво з сирами

Пиво чудово смакує з сирами – і це історична даність. Рецепти більшості відомих сирів з давньою історією (сирів, які ми так любимо смакувати наодинці та в кампанії дорогих нам людей), винайшли монахи. Крім сиру та хліба, в монастирях традиційно готували вино та пиво. Тож, все сходиться. Всі наші улюблені продукти – давні друзі.


Пиво чудово смакує з сирами – і це історична даність. Рецепти більшості відомих сирів з давньою історією (сирів, які ми так любимо смакувати наодинці та в кампанії дорогих нам людей), винайшли монахи. Крім сиру та хліба, в монастирях традиційно готували вино та пиво. Тож, все сходиться. Всі наші улюблені продукти – давні друзі.

Тож, давайте розберемося з тим, як найкраще поєднати сир та пиво. По-перше, завжди орієнтуватися на свій смак, якщо ви отримуєте задоволення – чудово, продовжуйте в тому ж дусі. По-друге, сміливо шукайте смакові комбінації – це пригода, насолоджуйтесь процесом так само, як і результатом. По-третє, якщо рекомендована усіма сомельє пара сиру та пива вам не смакує, не слід мучитись – залиште і шукайте далі. І найпростіше, що легко запам’ятати, коли ви обираєте напої до сиру – ви можете використовувати або принцип контрасту, або подібності. Головне, щоб смаки сиру і пива не забивали один одного. Наведемо кілька популярних комбінацій, спробуйте скуштувати щось з запропонованого.

Наші любі Брі та Камамбер, сири вкриті скоринкою з білою пліснявою, з ніжним вершковим смаком та присмаком грибниці, вони будуть чудово смакувати з бельгійським, німецьким або українським світлим пшеничним пивом вашої улюбленої марки. Таке пиво має кремову текстуру і солодкий смак, а вже від сорту залежать його пікантні нотки ароматів та смакові нюанси, це можуть бути і апельсин, і гвоздика, і коріандр, і… навіть банан. Також ви можете обрати пільзнер та легкий американський лагер, а ще яблучний або грушевий сидр. Вони будуть чудово поєднуватися з Камамбером та Брі.

До пікантних блакитних сирів, як Бле д’Овернь та Горгонзола, рекомендують подавати насичене темні види пива. Їх активні та насичені смаки будуть гармонійно доповнювати один одного та не загубляться на фоні своєї смакової пари. Ви можете спробувати стаут, ячмінне вино, яке насправді англійське пиво – ель. Також чудово підійде IPA та портер, особливо, до більш ніжних блакитних сирів, як Ле Блю.

М’які свіжі сири, Шеври, Моцарела – сири з ніжними смаками, вони добре будуть смакувати з янтарним та світлим лагером, пшеничним пивом.

До Пармезану, твердого сиру з горіховим та солоноватим смаком, чудово підійдуть міцний ель, портер, IPA – пиво з хмільним та насиченим букетом смаків.

Можете спробувати крафтове пиво українських виробників, асортимент дуже великий – пшеничне, різновиди лагера, портер, IPA.

Експериментуйте та розширюйте свої смакові звички!