ILoveCheeseUA  /  Гурманам  /  Поєднання сирів  /  Сирна дошка

Сирна дошка

Для сирної дошки варіантів багато – обирайте за смаком та насолоджуйтесь улюбленими сирами!


Сир – продукт самодостатній, проте компанійський. Тому є безліч смаколиків, які будуть чудово доповнювати сир, а якщо ви робите сирну дошку, то ці доповнення будуть надзвичайно доречні, це як пауза серед сирних смаків. Що тут скажеш, ви практично створюєте кулінарну симфонію, коли складаєте сирну дошку! Розглянемо, які можуть бути варіанти доповнень до сирів, а ви вибирайте що до душі припаде.

Фрукти – це завжди хороший варіант в якості акомпанементу до сирів. Лідер тут – це виноград, простий і смачний варіант, підійде до будь-якої сирної тарілки. Також з легкодоступних і простих варіантів в любий сезон – це яблука, які особливо добре смакують до твердих сирів, та груші, у яких ідеальна сумісність з блакитними сирами. В сезон можна подавати сирну дошку з інжиром, персиками, динею або абрикосами. Головне, фрукти мають бути не надто солодкими та достатньо пружними, щоб їх було зручно їсти з сирами, а їх сік не розтікався по тарілці.

Горіхи – це теж смачний та зручний варіант, бо ніякого сезону дотримуватися не потрібно, горіхи і сир актуальні завжди. Ви можете купити горіхову суміш або окрема тільки улюблені види горіхів. Волоські горіхи підходять до любих сирів, також чудовий універсальний варіант – лісові горіхи та мигдаль, а з блакитними сирами гармонійно поєднуються кедрові горішки.

Восени та взимку особливо доречно подавати до сирів джем. Це одразу створює затишний настрій. Ви можете подати до сирів полуничний, сливовий, абрикосово-апельсиновий джем, джем з журавлини або вишні – це класичні варіанти, а можна і експериментувати. Спробуйте джеми з цікавими смаками: карпатське варення з шишок, джем з інжиру або конфітюр з цибулі. Сміливо шукайте цікаві комбінації.

Окрім джему ви можете обрати до сиру мед. Чудо будуть комбінуватися з сирами мед з акації, липи, лаванди – це з універсальних варіантів, які будуть добре смакувати і з Маасдамом, і з Горгонзолою, і з Шевром, а от до витриманих сирів з багатим ароматом можна подати гречаний, каштановий або мед з різнотрав’я.

Сирну тарілку можна подати не тільки як десерт, а як і самостійну страву вечора, якщо повноцінна вечеря не планується, а тільки закуски. Ви можете додати до сирів м’ясні делікатеси – хамон, прошутто, бастурму тощо.

Чи можна подавати хліб до сирної тарілки? Так, звичайно! Беріть хлібини з цільних злаків, хрусткі багети, або сирні чи кунжутні грісіні, вони добре підходять до сирної тарілки.