ILoveCheeseUA  /  Гурманам  /  Види сирів  /  Маркування та сертифікація органічної продукції

Маркування та сертифікація органічної продукції

Agriculture Biologique – національний французький стандарт сертифікації якості для органічних продуктів з 1985 року.


AB (Agriculture Biologique) (в перекладі з фр. органічне сільське господарство) – національний французький стандарт сертифікації якості для органічних продуктів з 1985 року. Вимоги стандарту визначаються Міністерством сільського господарства Франції, який є власником цього знаку. Наявність на упаковці продукту знаку AB гарантує:

  • органічні продукти з логотипом містять не менше 95% органічних компонентів
  • продукти вироблені на території ЄС.
  • Вимоги стандарту охоплюють весь ланцюжок виробництва біоресурсів: закупівля, прийом, обробка, упаковка, розподіл
  • сертифікація знаходиться під контролем організації, схваленій державними органами Франції – INAO і COFRAC, відповідає критеріям незалежності, неупередженості, компетентності та ефективності, як це визначено європейським стандартом EN 17065

Починаючи з липня 2010 року Європейський союз ввів новий логотип під назвою Eurofeuille (або Euroleaf) (в перекладі з англ. Євролист). Цей логотип може бути розміщений лише на продуктах, сировина для яких відповідає вимогам органічного сільського господарства та відповідає правилам Європейського Союзу щодо органічному землеробства. Логотип гарантує, що:

  • 95% чи більше компонентів отримані від органічного землеробства, що відповідає вимогам ЄС.
  • Регламент дає визначення допустимих продуктів в решті 5%
  • Всі продукти, що додаються в продукт повинні бути природного походження
  • Продукт відповідає правилам офіційних контролюючих органів