В усьому світі сири цієї групи мають велику популярність. Під твердою скоринкою знаходиться ніжна маса. Дозрівання таких сирів складає 1-12 місяців.
Є декілька груп твердих сирів: Тверді сири групи Швейцарського характеризуються солодкуватим або пряним смаком, тонким сирним ароматом, великими круглими або овальними вічками. Тверді сири цієї групи проводяться за допомогою другого нагрівання до високої температури сирної маси, відрізняються тривалим терміном нагрівання.
Тверді сири групи Голландського виробляються за допомогою низької температури другого нагрівання сирної маси, для сирів зниженої жирності – без другого нагрівання. Тверді сири цієї групи характеризуються злегка кислуватим сирним запахом, сплющеними вічками незграбної форми, розташованими рівномірно по всій масі.
Тверді сири групи Чеддер характеризуються помірно вираженим злегка кислуватим сирним запахом, відсутністю малюнка, пластичною консистенцією. Тверді сири цієї групи відносяться до сирів з підвищеним рівнем молочнокислого бродіння.