Як «блакитна» кров, має ознаку приналежності до вищого світу. Так і блакитні сири справжня «еліта» серед своїх сирних родичів. Гострі, пікантні, насичені, крихкі – блакитні сири рахуються делікатесом. Дана категорія має своїх поціновувачів, проте кількісно, в рази менше. Переважно – це гурмани сирного світу з тонким смаком. . Текстура масляниста, мармурова та капілярна (в залежності від вкраплення цвілі) Сировари роблять ін’єкції у головки сиру, залишаючи їх для розвитку цвілі, яка згодом надасть сиру характерного м’якого смаку й специфічного аромату
Смак і ароматика сирів блакитної групи зазвичай інтенсивна та добре виражена, в кулінарії часто використовуються для приготування соусів.