Сир, який допомагає створювати шедеври!
«Чисте задоволення!» – ось, що варто було б написати на упаковці Маскарпоне. Адже саме з цього вершкового сиру готують справжнє тирамісу.
У Маскарпоне ніжна кремоподібна консистенція і м’який вершковий смак, запах свіжого молока або вершків та ніжно-білий колір. Саме з Маскарпоне готують традиційний італійський десерт тирамісу.
Маскарпоне – не зовсім сир, в класичному розумінні, але саме так йоги прийнято називати. Його готують з вершків жирністю не більше 25%, які підігрівають та додають до них лимонну кислоту або винний оцет, щоб почався процес згортання молочного білку. Потім масу охолоджують і шляхом самопресування позбавляються сироватки.
Народився цей сир завдяки вмінням сироварів з Ломбардії. Ломбардія – провінція, яка здавна славиться своїми пасовищами і стадами. Щоб досягти такого ніжного та вишуканого смаку Маскарпоне, потрібне якісне та запашне молоко, тому корів спеціально годують сумішшю зі свіжих трав та квітів.
Тірамісу, десерти, фрукти, соуси, кавовий лікер.
Маскарпоне – це один з двох головних інгредієнт правильного тирамісу, другий – це печиво савоярді. Без них ні як! Такий ніжний і смачний тирамісу саме завдяки Маскарпоне. Є безліч і інших чудових десертів, тортів, чізкейків (з випічкою та без) та тістечок, в які за рецептом входить Маскарпоне.
Можна навіть і простіше, без усієї цієї високої кулінарії, лише ніжна оксамитова консистенція Маскарпоне та фрукти, от і готовий десерт, навіть нічого більше і не треба.
Також в Італії практично хрестоматійне поєднання Маскарпоне та кавового лікеру – і це зрозуміло, у них давня любов і абсолютна сумісність.
Є ідеї і для несолодких страв, Маскарпоне змішують з травами та спеціями, або з оливками, каперсами, в’яленими томатами та готують брускети, чи просто намазують цей ніжний сир замість масла на хліб.
Тірамісу – це повітряний десерт, який готується на основі вершкового сиру Маскарпоне. Історики з’ясували, що батьківщиною відомого десерту тірамісу є італійське місто Тревізо, розташований недалеко від Венеції. Тепер “родоначальники десерту”, хочуть, щоб їх варіант страви визнали за еталон у всьому світі.
Глава регіону Венето Лука Зайя (Luca Zaia), де знаходиться місто Тревізо, заявив, що в даний час збираються докази того, що тірамісу був винайдений в Тревізо, і що саме місцевий рецепт – з вином Марсала, сиром маскарпоне і яєчними жовтками – повинен вважатися еталонним, а всі інші не повинні називатися тірамісу. Документацію з історії десерту направлять на розгляд комітету Євросоюзу в Брюсселі, який вирішить, чи достатньо у міста підстав вважати тірамісу своїм надбанням.